jubilej


Најнови вести

(22.04.2017)
тоцка ИЗБЕРЕТЕ МАТИЧЕН ЛЕКАР КАЈ НАС

(22.02.2017)
тоцка СПЕЦИЈАЛНА ПОНУДА- ДО 30% ПОПУСТ НА ТЕСТОВИ ЗА АЛЕРГИИ

(21.02.2017)
тоцкаОД АКТИВНОСТИТЕ НА НАШИОТ МД КЛУБ

(09.01.2017)
тоцка ОГЛАС за ВРАБОТУВАЊЕ на СПЕЦИЈАЛИСТ ПО МЕДИЦИНА НА ТРУДОТ

(09.01.2017)
тоцка ОГЛАС за ВРАБОТУВАЊЕ на СПЕЦИЈАЛИСТ ПО ИНТЕРНА МЕДИЦИНА

(13.08.2016)
тоцка ОГЛАС за ВРАБОТУВАЊЕ на БИОХЕМИЧАР

(11.07.2016)
тоцкаКонкурс  за  упатување  на  специјализација

(07.05.2016)
тоцкаОГЛАС за ВРАБОТУВАЊЕ:ДОКТОР- СПЕЦИЈАЛИСТ  ИНТЕРНИСТ и ДОКТОР- СПЕЦИЈАЛИСТ  по МЕДИЦИНА на ТРУДОТ

(07.04.2015)
тоцкаОдбележан Нашиот 5 Годишен Јубилеј

(16.02.2015)
тоцкаОД АКТИВНОСТИТЕ НА НАШИОТ МД КЛУБ

(11.11.2014)
тоцкаПРОМЕНЕТО  СЕДИШТЕТО  НА  НАШАТА  ПОЛИКЛИНИКА

(06.06.2014)
тоцкаУСПЕШЕН НАСТАП НА 5 тиот КАРДИОЛОШКИ КОНГРЕС

(08.05.2014)
тоцкаОд  ДЕНЕС во ФУНКЦИЈА НАЈНОВА АВТОМАТИЗИРАНА АЛЕРГОЛОШКА  и  БИОХЕМИСКА  АПАРАТУРА

(22.04.2014)
тоцкаПРЕГЛЕДИ  НА  РАБОТНИЦИ  КОИ  РАБОТАТ  СО  ИЗВОРИ  НА  ЈОНИЗИРАЧКО  ЗРАЧЕЊЕ

(09.04.2014)
тоцкаСловачкиот Амбасадор во посета на нашата Поликлиника

(12.12.2013)
тоцкаMD CLUB -  ПРЕДАВАЊЕ ОД ПЕРСОНАЛОТ ВО БИОХЕМИСКА ЛАБОРАТОРИЈА

(22.11.2013)
тоцкаПочна со работа нашиот MD - CLUB

(12.11.2013)
тоцкаДОДЕЛЕНО ПРИЗНАНИЕ ЗА ФИЛАНТРОПИЈА

(27.10.2013)
тоцкаДРУЖЕЊЕТО - ИМПЕРАТИВ ЗА НАШИОТ УСПЕХ

(15.04.2013)
тоцкаОБУКА ЗА ПРВА ПОМОШ ЗА ВОЗАЧИ


(12.10.2012)
тоцка ОД 12.10.2012 ЌЕ ИМ СЛУЖИМЕ И НА ЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛО КУРАТИЦА


 

 

Click for Ohrid , Macedonia Forecast

ЗДРАВА ИСХРАНА

1
Може да бидете изненадени колку минути ќе ви бидат потребни за да согорите 100 калории...
Додека се одмораме, секои 450 грама од нашата мускулна маса во период од 24 часа согоруваaт околу 5 калории. Затоа треба да се движиме. Погледнете колку калории се согоруваат со косење на трева, а колку со седење.
Доколку имате проблем и не можете редовно да тренирате или не можете да вметнете тренинг во вашиот дневен распоред, имајте на ум дека кондицијата може да се изгради и со обични секојдневни активности. Може да бидете изненадени колку минути ќе ви бидат потребни за да согорите 100 калории...
images_2
Колку минути треба да се согорат 100 калории:
7 минути гаснење пожар
8 минути бурна фудбалска игра
8 минути интензивен аеробик
10 минути брзо скокање на јаже
11 минути пешачење 8 километри на час
11 минути пливање слободен стил
11 минути играње одбојка на плажа
13 минути играње тенис
13 минути носење продукти по скали
14 минути цепење дрва
14 минути преместување мебел
14 минути косење на трева со косилка која рачно се турка
16 минути скијање на вода
17 минути играње тенис во парови
18 минути нуркање
18 минути планинарење
18 минути пешачење 6 километри на час
nordic_walk
19 минути скејтбординг
21 минута работа во двор
22 активни минути играње со деца
22 минути метење со метла
24 минути играње тенис на маса
25 минути падобранство
26 минути одење 5 километри на час
26 минути чистење со правосмукалка
30 минути чистење низ домот
36 минути готвење
45 минути пеглање
50 минути местење на кревет
1час и 40 минути спиење
1час и 40 минути седење и читање
1час и 50 минути мирно седење проследено со чувство на среќа

КОЛКУ КАЛОРИИ ВИ СЕ ПОТРЕБНИ ВО ТЕКОТ НА ЕДЕН ДЕН

Многу луѓе не се свесни колку калории им се потребни во текот на денот. Некои дури и не се сомневаат внесување на дополнителни 300 калории повеќе од секојдневната норма во текот на денот може да ги доведе до зголемување на својата телесна тежина 0,500 кг на секои 11-12 дена.

Нормално е дека на постарите луѓе им се потребни повеќе калории, отколку на децата, но од друга страна постарите почесто имаат забавен метаболизам.
Во многу од современите фитнес центри има техника со која можат да ви бидат утврдени потребните за дневни калории, но овие тестови се обично премногу скапи.

Формулата на Мифлин - Сан Жеора е воведена во 2005 година и според Американската диетска асоцијација (АДС), се смета за една од најпрецизните при пресметката на потребните калории на еден здрав човек.

Мажи:
10 х тежина (во кг) + 6,25 х број (во цм) - 5 х Старост (во години) + 5
 
Жени:
10 х тежина (во кг) + 6,25 х број (во цм) - 5 х Старост (во години) - 161

За слабеење: Бројот на добиените калории да се намали постепено за 300 - 500.

Се разбира, под зголемено трошење на енергија заради зголемена физичка активност потребните калории се зголемуваат.
При фитнес се препорачува следното:
а. При 4 активни вежбања неделно бројот на калориите потребни во текот на денот, треба да се помножи со коефициент 1,5 - 2.
б. За професионалците кои се занимаваат со фитнес - коефициент 4.

 

Дали некогаш си се запрашал/а колку калории содржи твојот доручек, ручек или вечера?
Со помош на оваа табела ќе можеш сам/а приближно прецизно да пресметаш колкав е твојот калориски внес, но и колкава количина на витамини и минерали внесуваш со секој пијалок.
Состав и калориска вредност на животинските и растителните продукти, содржина на витамини и минерали во 100 грама продукт.