jubilej


Најнови вести

(22.04.2017)
тоцка ИЗБЕРЕТЕ МАТИЧЕН ЛЕКАР КАЈ НАС

(22.02.2017)
тоцка СПЕЦИЈАЛНА ПОНУДА- ДО 30% ПОПУСТ НА ТЕСТОВИ ЗА АЛЕРГИИ

(21.02.2017)
тоцкаОД АКТИВНОСТИТЕ НА НАШИОТ МД КЛУБ

(09.01.2017)
тоцка ОГЛАС за ВРАБОТУВАЊЕ на СПЕЦИЈАЛИСТ ПО МЕДИЦИНА НА ТРУДОТ

(09.01.2017)
тоцка ОГЛАС за ВРАБОТУВАЊЕ на СПЕЦИЈАЛИСТ ПО ИНТЕРНА МЕДИЦИНА

(13.08.2016)
тоцка ОГЛАС за ВРАБОТУВАЊЕ на БИОХЕМИЧАР

(11.07.2016)
тоцкаКонкурс  за  упатување  на  специјализација

(07.05.2016)
тоцкаОГЛАС за ВРАБОТУВАЊЕ:ДОКТОР- СПЕЦИЈАЛИСТ  ИНТЕРНИСТ и ДОКТОР- СПЕЦИЈАЛИСТ  по МЕДИЦИНА на ТРУДОТ

(07.04.2015)
тоцкаОдбележан Нашиот 5 Годишен Јубилеј

(16.02.2015)
тоцкаОД АКТИВНОСТИТЕ НА НАШИОТ МД КЛУБ

(11.11.2014)
тоцкаПРОМЕНЕТО  СЕДИШТЕТО  НА  НАШАТА  ПОЛИКЛИНИКА

(06.06.2014)
тоцкаУСПЕШЕН НАСТАП НА 5 тиот КАРДИОЛОШКИ КОНГРЕС

(08.05.2014)
тоцкаОд  ДЕНЕС во ФУНКЦИЈА НАЈНОВА АВТОМАТИЗИРАНА АЛЕРГОЛОШКА  и  БИОХЕМИСКА  АПАРАТУРА

(22.04.2014)
тоцкаПРЕГЛЕДИ  НА  РАБОТНИЦИ  КОИ  РАБОТАТ  СО  ИЗВОРИ  НА  ЈОНИЗИРАЧКО  ЗРАЧЕЊЕ

(09.04.2014)
тоцкаСловачкиот Амбасадор во посета на нашата Поликлиника

(12.12.2013)
тоцкаMD CLUB -  ПРЕДАВАЊЕ ОД ПЕРСОНАЛОТ ВО БИОХЕМИСКА ЛАБОРАТОРИЈА

(22.11.2013)
тоцкаПочна со работа нашиот MD - CLUB

(12.11.2013)
тоцкаДОДЕЛЕНО ПРИЗНАНИЕ ЗА ФИЛАНТРОПИЈА

(27.10.2013)
тоцкаДРУЖЕЊЕТО - ИМПЕРАТИВ ЗА НАШИОТ УСПЕХ

(15.04.2013)
тоцкаОБУКА ЗА ПРВА ПОМОШ ЗА ВОЗАЧИ


(12.10.2012)
тоцка ОД 12.10.2012 ЌЕ ИМ СЛУЖИМЕ И НА ЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛО КУРАТИЦА


 

 

Click for Ohrid , Macedonia Forecast

Нутрициона табела на месо и риба

ПродуктККал (калории)БелковиниЈ. ХидратиМастиАи. е B1 мгB2 мгPP мгC мгCa мгFe мг
Свежо месо  
Говедскo:  
Без масти 9821,50,50,9300,070,173,90112,3
Средно масно 15619,60,47,8400,060,163,70102,1
Масно 30718,90,324,5500,060,153,50102,0
Телешко:  
Без масти 8819,20,50,8200,140,266,40112,3
Средно масно 14920,50,46,8200,130,256,30112,3
Масно 17919,20,410,5400,130,245,90102,3
Свинскo:  
Без масти 13020,40,44,800,490,143,2081,2
Средно масно 34015,2031,000,960,124,1092,3
Масно 38935,00,30,300,340,102,3061,2
Многу масно 5369,2056,5-------
Овчјо:  
Без масти 10919,70,42,900,140,194,7091,9
Масно 33517,00,328,400,120,163,90-1,6
Органи:  
Јазик (говедски и телешки) 22915,70,117,600,150,234,00284,0
Срце (телешко) 16717,60,310,100,540,906,814106,2
Црн дроб (телешки) 13019,93,33,7205000,523,3017,632115,4
Бубрези 11918,40,44,57500,451,957,40145,0
Слезина 11617,81,04,2-------
Бели дробови (телешки) 8815,20,62,500,250,266,01482,3
Мозок (телешки) 1179,008,600,250,266,01482,3
Сушено месо:  
Шунка 17422,508,000,780,193,80102,5
Шунка (средно масна) 33525,5025,000,780,193,80102,5
Сланина (сува) 7139,0072,800,420,102,10138,0
Сланина (свежа) 7349,7074,64-------
Месни преработки:  
Колбаси (домашни) 52423,9045,900,220,152,3061,6
Колбаси (говетски) 23221,7015,4-------
Колбаси (говетски) 23221,7015,4-------
Чварки 161161031,4-------
Месо од живина:  
Патка 12022,50,52,09000,080,195,701313
Гуска 49015,90,245,69000,080,195,701313
Кокошка 16719,30,49,34000,100,168,10121,5
Гулаб 10222,10,51,02500,110,189,00313,4
Ќурка 15720,90,47,56000,060,067,20242,2
Пиле 12212,30,47,74000,100,168,10121,5
Риба (речна):  
Јагула 2339,30,520,8000,2501,72117,0
Шаран 14916,708,700,180,0401,0212,0
Сом 17415,3011,300,060,082,20280,8
Пастрмка 9819,202,100,060,080,20280,8
Штука 8018,400,500,060,082,20280,8
Рак (речен) 7416,010,5-------
Риба (морска):  
Бела риба 15422,906,4--0,09--1500,4
Скуша 16018,9018,9--8,97,802251,9
Лист 286,100,3-------
Бакалар (сув) 36181,602,700,040,052,32180,9
Морски рак 7714,50,11,810000,080,092,701101,8
Сина риба 17620,0010,000,070,074,22231,1
Рибји конзерви:  
Чадена риба 18612,4014,41100,050,192,308401,3
Филети во масло 18518,8111,21100,050,192,30401,3
Солена риба 11616,40,65,01100,050,192,308401,3
Сардини во масло 23723,91,314,41150,020,135,003543,5
Туна во масло 27427,20,317,32000,040,1410,2081,2

назад....